[SOLVED] Passed through GPU is locked to 800x600 resolution!

Hi everyone!

As the title says I wanted to setup a VM with passthough like I always do. The VM works fine with the spice-guest drivers without the GPU passed through. As soon as I pass the GPU through, even though the current AMD drivers Adrenalin 21.8.2 is installed, are locked to 800x600 resolution! Has anything major changed in recent times?

The problem is consistent between installs. I setup the VM multiple times and end up with the same problem every time!

<domain type="kvm">
  <name>gaming</name>
  <uuid>a84cd434-98dc-2278-9303-324cead18a0d</uuid>
  <metadata>
    <libosinfo:libosinfo xmlns:libosinfo="http://libosinfo.org/xmlns/libvirt/domain/1.0">
      <libosinfo:os id="http://microsoft.com/win/10"/>
    </libosinfo:libosinfo>
  </metadata>
  <memory unit="KiB">25165824</memory>
  <currentMemory unit="KiB">25165824</currentMemory>
  <vcpu placement="static">16</vcpu>
  <iothreads>1</iothreads>
  <cputune>
    <vcpupin vcpu="0" cpuset="8"/>
    <vcpupin vcpu="1" cpuset="24"/>
    <vcpupin vcpu="2" cpuset="9"/>
    <vcpupin vcpu="3" cpuset="25"/>
    <vcpupin vcpu="4" cpuset="10"/>
    <vcpupin vcpu="5" cpuset="26"/>
    <vcpupin vcpu="6" cpuset="11"/>
    <vcpupin vcpu="7" cpuset="27"/>
    <vcpupin vcpu="8" cpuset="12"/>
    <vcpupin vcpu="9" cpuset="28"/>
    <vcpupin vcpu="10" cpuset="13"/>
    <vcpupin vcpu="11" cpuset="29"/>
    <vcpupin vcpu="12" cpuset="14"/>
    <vcpupin vcpu="13" cpuset="30"/>
    <vcpupin vcpu="14" cpuset="15"/>
    <vcpupin vcpu="15" cpuset="31"/>
    <emulatorpin cpuset="7,23"/>
    <iothreadpin iothread="1" cpuset="7,23"/>
  </cputune>
  <os>
    <type arch="x86_64" machine="pc-q35-6.1">hvm</type>
    <loader readonly="yes" type="pflash">/usr/share/edk2-ovmf/x64/OVMF_CODE.fd</loader>
    <nvram>/var/lib/libvirt/qemu/nvram/gaming_VARS.fd</nvram>
    <boot dev="hd"/>
  </os>
  <features>
    <acpi/>
    <apic/>
    <hyperv>
      <relaxed state="on"/>
      <vapic state="on"/>
      <spinlocks state="on" retries="8191"/>
      <vendor_id state="on" value="19841984"/>
    </hyperv>
    <kvm>
      <hidden state="on"/>
    </kvm>
    <vmport state="off"/>
  </features>
  <cpu mode="host-passthrough" check="none" migratable="on">
    <topology sockets="1" dies="1" cores="8" threads="2"/>
    <feature policy="require" name="topoext"/>
  </cpu>
  <clock offset="localtime">
    <timer name="rtc" tickpolicy="catchup"/>
    <timer name="pit" tickpolicy="delay"/>
    <timer name="hpet" present="no"/>
    <timer name="hypervclock" present="yes"/>
  </clock>
  <on_poweroff>destroy</on_poweroff>
  <on_reboot>restart</on_reboot>
  <on_crash>destroy</on_crash>
  <pm>
    <suspend-to-mem enabled="no"/>
    <suspend-to-disk enabled="no"/>
  </pm>
  <devices>
    <emulator>/usr/bin/qemu-system-x86_64</emulator>
    <disk type="file" device="disk">
      <driver name="qemu" type="qcow2" cache="none" discard="unmap" detect_zeroes="off"/>
      <source file="/mnt/crucial/libvirt/gaming.qcow2"/>
      <target dev="vda" bus="virtio"/>
      <address type="pci" domain="0x0000" bus="0x04" slot="0x00" function="0x0"/>
    </disk>
    <controller type="usb" index="0" model="qemu-xhci" ports="15">
      <address type="pci" domain="0x0000" bus="0x02" slot="0x00" function="0x0"/>
    </controller>
    <controller type="sata" index="0">
      <address type="pci" domain="0x0000" bus="0x00" slot="0x1f" function="0x2"/>
    </controller>
    <controller type="pci" index="0" model="pcie-root"/>
    <controller type="pci" index="1" model="pcie-root-port">
      <model name="pcie-root-port"/>
      <target chassis="1" port="0x10"/>
      <address type="pci" domain="0x0000" bus="0x00" slot="0x02" function="0x0" multifunction="on"/>
    </controller>
    <controller type="pci" index="2" model="pcie-root-port">
      <model name="pcie-root-port"/>
      <target chassis="2" port="0x11"/>
      <address type="pci" domain="0x0000" bus="0x00" slot="0x02" function="0x1"/>
    </controller>
    <controller type="pci" index="3" model="pcie-root-port">
      <model name="pcie-root-port"/>
      <target chassis="3" port="0x12"/>
      <address type="pci" domain="0x0000" bus="0x00" slot="0x02" function="0x2"/>
    </controller>
    <controller type="pci" index="4" model="pcie-root-port">
      <model name="pcie-root-port"/>
      <target chassis="4" port="0x13"/>
      <address type="pci" domain="0x0000" bus="0x00" slot="0x02" function="0x3"/>
    </controller>
    <controller type="pci" index="5" model="pcie-root-port">
      <model name="pcie-root-port"/>
      <target chassis="5" port="0x14"/>
      <address type="pci" domain="0x0000" bus="0x00" slot="0x02" function="0x4"/>
    </controller>
    <controller type="pci" index="6" model="pcie-root-port">
      <model name="pcie-root-port"/>
      <target chassis="6" port="0x15"/>
      <address type="pci" domain="0x0000" bus="0x00" slot="0x02" function="0x5"/>
    </controller>
    <controller type="pci" index="7" model="pcie-root-port">
      <model name="pcie-root-port"/>
      <target chassis="7" port="0x16"/>
      <address type="pci" domain="0x0000" bus="0x00" slot="0x02" function="0x6"/>
    </controller>
    <controller type="pci" index="8" model="pcie-to-pci-bridge">
      <model name="pcie-pci-bridge"/>
      <address type="pci" domain="0x0000" bus="0x06" slot="0x00" function="0x0"/>
    </controller>
    <controller type="pci" index="9" model="pcie-root-port">
      <model name="pcie-root-port"/>
      <target chassis="9" port="0x8"/>
      <address type="pci" domain="0x0000" bus="0x00" slot="0x01" function="0x0" multifunction="on"/>
    </controller>
    <controller type="pci" index="10" model="pcie-root-port">
      <model name="pcie-root-port"/>
      <target chassis="10" port="0x9"/>
      <address type="pci" domain="0x0000" bus="0x00" slot="0x01" function="0x1"/>
    </controller>
    <controller type="virtio-serial" index="0">
      <address type="pci" domain="0x0000" bus="0x03" slot="0x00" function="0x0"/>
    </controller>
    <interface type="network">
      <mac address="52:54:00:65:86:7d"/>
      <source network="default"/>
      <model type="virtio"/>
      <address type="pci" domain="0x0000" bus="0x01" slot="0x00" function="0x0"/>
    </interface>
    <serial type="pty">
      <target type="isa-serial" port="0">
        <model name="isa-serial"/>
      </target>
    </serial>
    <console type="pty">
      <target type="serial" port="0"/>
    </console>
    <channel type="spicevmc">
      <target type="virtio" name="com.redhat.spice.0"/>
      <address type="virtio-serial" controller="0" bus="0" port="1"/>
    </channel>
    <input type="mouse" bus="ps2"/>
    <input type="keyboard" bus="ps2"/>
    <input type="keyboard" bus="virtio">
      <address type="pci" domain="0x0000" bus="0x07" slot="0x00" function="0x0"/>
    </input>
    <graphics type="spice" autoport="yes">
      <listen type="address"/>
      <image compression="off"/>
    </graphics>
    <sound model="ich9">
      <codec type="micro"/>
      <audio id="1"/>
      <address type="pci" domain="0x0000" bus="0x00" slot="0x1b" function="0x0"/>
    </sound>
    <audio id="1" type="pulseaudio" serverName="/run/user/1000/pulse/native"/>
    <video>
      <model type="none"/>
    </video>
    <hostdev mode="subsystem" type="pci" managed="yes">
      <source>
        <address domain="0x0000" bus="0x0c" slot="0x00" function="0x0"/>
      </source>
      <address type="pci" domain="0x0000" bus="0x09" slot="0x00" function="0x0"/>
    </hostdev>
    <hostdev mode="subsystem" type="pci" managed="yes">
      <source>
        <address domain="0x0000" bus="0x0c" slot="0x00" function="0x1"/>
      </source>
      <address type="pci" domain="0x0000" bus="0x0a" slot="0x00" function="0x0"/>
    </hostdev>
    <hostdev mode="subsystem" type="usb" managed="yes">
      <source>
        <vendor id="0x0a12"/>
        <product id="0x0001"/>
      </source>
      <address type="usb" bus="0" port="1"/>
    </hostdev>
    <hostdev mode="subsystem" type="usb" managed="yes">
      <source>
        <vendor id="0x1017"/>
        <product id="0x2010"/>
      </source>
      <address type="usb" bus="0" port="4"/>
    </hostdev>
    <hostdev mode="subsystem" type="usb" managed="yes">
      <source>
        <vendor id="0x1532"/>
        <product id="0x006e"/>
      </source>
      <address type="usb" bus="0" port="5"/>
    </hostdev>
    <redirdev bus="usb" type="spicevmc">
      <address type="usb" bus="0" port="2"/>
    </redirdev>
    <redirdev bus="usb" type="spicevmc">
      <address type="usb" bus="0" port="3"/>
    </redirdev>
    <memballoon model="virtio">
      <address type="pci" domain="0x0000" bus="0x05" slot="0x00" function="0x0"/>
    </memballoon>
    <shmem name="looking-glass">
      <model type="ivshmem-plain"/>
      <size unit="M">32</size>
      <address type="pci" domain="0x0000" bus="0x08" slot="0x01" function="0x0"/>
    </shmem>
  </devices>
</domain>

I had to go into the vm’s bios, and enable something in there once. Not sure that helps?

No, that does not help. I am much too frustrated right now, I wanted to play the new Life is Strange game like 6 hours ago but I blunder from one error into the next. I would like something to work on the first try for once. I will try again tomorrow!

1 Like

Remove that?

No that part is actually correct.

I do not know what it was, but after getting a good nights sleep I did it again today and now it seems to work. This time around everything behaved much more stable i.e. Windows was not bluescreening during the install. Maybe also the reboot I did early in the morning helped. I will never know what it was but I guess it is solved for now.

giphy