Return to Level1Techs.com

Motherboard BIOS issue

helpdesk

#21

OK, here’s what I’m going to do…
I’m going to reseat my GPU and change the GPU power cable.
The issue was not here while I was still using my 270X, so there’s that…
If that doesn’t fix the issue I will update bios…


#22

:+1:

Have you tried going into posting without drives yet?


#23

No, I’m making dinner atm…
Once I put it in the oven I will have a couple hours to play withheld system…


#24

Yeah well i would also advice to double check sata cables and sata powercables.
Like i mentioned above.
And i dont know if you have an weird usb devices conntected aswell?
But otherwise unplug those one by one aswell.


#25

Just mouse and keyboard…
And a 360 pad…

PS: well, this time it booted alright without me doing anything…

PS2: no, it booted a second time nicely… No issue today…


#26

Mkay, without any hard drives plugged in, it boots straight into UEFI…
I’ll plug them all back in and reboot… .

PS: and now it booted straight into Windows no issues…


#27

If that behaviour (that it works without the drives but not with the drives) is repeatable it’s either sata port, sata cable or the drive(s).


#28

Well, I tried it out, cause it didn’t boot again…
But now it did…
If that happens again the easiest thing I can do is replace the sata port and eventually the cable if need be…


#29

Some people say it could be an USB device issue… Can it be the keyboard? I noticed that my keyboard isn’t working when the boot is not going well…
I have been drinking, so I am not in shape to test anything, but could it really be some sort of keyboard - mobo issue?


#30

Could try a PS/2 keyboard.


#31

I don’t have a PS2 keyboard, but I have another keyboard I can try …


#32

If it is keyboard HID related I think the problem should show up in the logs somewhere (probably something with interrupts?). I think in Windows it’s called event log? … not sure though.

I guess, it could be the problem, stranger things have happened but I would still suspect something drive related first (cable, port, drive).


#33

New development…
Now it stopped recognizing the mouse and keyboard as well…

So at the moment when I start the PC it:

  1. freezes on the asrock screen.
  2. after restart it passes Asrock screen and goes into a black screen with a blinking white cursor DOS style. No kwyboard.
  3. after restart Boots Windows 10, on the login screen - no mouse or keyboard recognized.
  4. After restart it’s all fine until I turn it off and we go back through all that all over again…

I am considering just flashing BIOS…

PS: Oh yeah, today when it finally booted, Eyefinity was turned on for some reason…


#34

You are using a different keyboard now?
Try to update the bios if you didnt do that allready.


#35

Sounds like loss of stand by power some where.If none of the other suggestions work check your solder joints.


#36

yup, this right there

Yes, try that but make sure you have good power first. If you loose power during flashing it’s possible you end up with a brick.


#37

Mouse and keyboard freezes in UEFI… I’m afraid to flash bios now…


#38

What does that mean?


#39

Sorry too hear about the issues you have but it sounds like a faulty motherboard had similar problems with a faulty motherboard which died this August and I had it replaced :slight_smile:


#40

If I RMA it now I will skip the devember challenge :smile: